Variť efektívne sa dá nielen v perfektne zariadenej reštaurácií, ale tiež doma. Existuje totiž niekoľko užitočných rád od majstrov gastronómie, ale i zaujímavé vylepšenia či praktické pomôcky, ktoré sa vám v kuchyni určite zídu!
Ukladajte podľa inštinktu
Nádoby či misky, ktoré používate denno-denne majte vždy na dosah. Najideálnejšie miesto je určite také, kde bez problémov dočiahnete od sporáku, a to bez toho, aby ste sa museli šplhať na stoličku či stôl. Tie nádoby, ktoré používate najmenej, zastrčte do spodnej časti linky, nech vám zbytočne nezavadzajú.
Materiál
Čo sa týka pracovnej dosky či linky, určite investujte do kvalitného materiálu, ktorý vám vydrží i niekoľko rokov. Najvhodnejší je prírodný kameň, ideálne v tmavom odtieni, ktorý pôsobí štýlovým a moderným dojmom. Ostatné odtiene, a to najmä tie bledšie, sú náchylné na sfarbenie, čo by vás určite mrzelo. Výnimkou je pochopiteľne prírodná žula, ktorá je však o niečo drahšia.
Najpraktickejšou verziou do kuchyne je nerezová oceľ, ktorá je silná, hygienická a odolná voči mastnotám a chemikáliám. Je nenáročná na údržbu a nemusíte sa báť ani škrabancov či fľakov, ktoré by sa mohli vytvoriť. Čo sa týka riadov, ideálna je brúsená nerez a meď. Pri hrncoch si však overte kvalitu a vsaďte na prvotriedne značky, ktoré majú zaručenú životnosť.
Ideálny je digestor napojený na vzduchotechniku a umiestnený aspoň 60 cm nad varnou plochou. Čím kratšie potrubie, tým lepšie. Dôležité je to hlavne v prípade, že máte kuchyňu voľne prepojenú so spoločenským priestorom. Odsávač bude fungovať skutočne efektívne, keď ho zapnete pár minút pred tým, než sa pustíte do varenia. Dosiahnete tak optimálny výkon a v kuchyni nezostane nepríjemná pachová stopa.
FOTO: © tab62 / Dollar Photo Club