jan 19, 2017
1563 Views
Komentáre vypnuté na Máte chaos v kuchyni? Rozvrhnite si ju správne.

Máte chaos v kuchyni? Rozvrhnite si ju správne.

Written by

Kuchyňa je najfrekventovanejším miestom v dome či byte. Okrem toho, že sa tu jedlo pripravuje a konzumuje, trávime v nej veľa času aj pri spoločných rozhovoroch či posedeniach. Dá sa povedať, že ide o akúsi križovatku domácnosti. Je samozrejmé, že ju chceme mať čistú a udržiavať v nej poriadok. Okrem toho, na to, aby sme ju mohli plnohodnotne využívať, potrebujeme zabezpečiť jej plynulý chod. Akými pravidlami to dosiahnete? Prečítajte si v článku a inšpirujte sa nimi u seba doma.

Správne rozvrhnutie je základ

Ak chcete, aby vaša kuchyňa fungovala správne a plynulo, je potrebné správne si ju rozvrhnúť. Princíp spočíva v tom, že rozvrhnutie vyplýva zo samotného postupu prípravy jedla. Prvé, čo urobíte, je, že prinesiete nákup, ktorý potom vyložíte a odložíte do chladničky, komory či skriniek. Samotné varenie sa začína umývaním a čistením potravín. Potom dané suroviny spracovávate a varíte. Po varení kuchyňu upratujete a umývate riady. Na základe tohto postupu je možné rozdeliť kuchyňu do 3 častí:

  1. Prípravná a odkladacia časť

Prípravná časť by sa mala nachádzať medzi umývacou a varnou časťou. Ideálne je, ak má aspoň 60 cm. Čo sa týka jej výšky, na to, aby sa vám jedlo dobre pripravovalo, je vhodné ak bude mať okolo 90 cm. Odkladaciu časť tvorí v kuchyni odkladací priestor. Keďže zaberá najviac priestoru, je potrebné, aby ste ho mali systematicky rozdelený. Tie potraviny, suroviny či nástroje, ktoré používate najčastejšie, by mali byť odložené na ľahko dostupných miestach. Menej potrebné veci môžete ukladať aj do úložných priestorov vo výške, do horných skriniek, prípadne dole, do tých najspodnejších.

  1. Varná časť

Keďže pri samotnom varení je potrebné potraviny priebežne umývať či oplachovať, najideálnejšie miesto pre časť varenia je vedľa umývacej časti, konkrétne vedľa drezu a odkladacej časti. Do tejto časti patrí varná doska a rúra. Môžete si zvoliť, či ju budete mať zabudovanú, alebo voľne stojacu, rozhodnutie je na vás. Najideálnejšie je, ak sa varná plocha nachádza vo výške približne 80 cm. Dobré bude, ak si po oboch jej stranách necháte odkladací priestor v šírke aspoň 40 cm. Vyhnite sa tomu, že časť varenia umiestnite do rohu kuchyne. Dôležitým prvkom vo varnej časti je digestor, ktorý odsáva nielen vodnú paru, ale aj zápach. Umiestnite ho do výšky približne 70 cm od varnej dosky.

  1. Umývacia časť

Hlavným prvkom v tejto časti je umývací drez. Pri ňom sa v kuchyni trávi najviac času, keďže voda a umývanie, či už riadu, alebo potravín, je pri varení nutné. Dôležitou vlastnosťou kuchynského drezu je jeho výška, ktorá by sa mala pohybovať od 85 cm do 105 cm. Najideálnejšie umiestnenie kuchynského drezu je 5 cm nad úrovňou zohnutej ruky mierne nad pásom. Samozrejme, do umývacej zóny patrí aj umývačka riadu, odkvapkávač či odkladacia plocha na riad, kôš a čistiace prostriedky.

 

 

Article Categories:
Ako na domácnosť